AURINKOKERÄIMET

Lue esite pdf-icon

Aurinkolämmön voit liittää lähes kaikkiin peruslämmitysmuotoihin, kuten öljy, sähkö, pelletti, maalämpö jne.

Auringosta tuotettu energia on käyttökuluiltaan lähes ilmaista, kiertovesipumpun sähkönkulutusta lukuunottamatta, joten investointikulujen jälkeen tuotettu energia on suoraa säästöä. Järjestelmät ovat yksinkertaisia ja hyvin pitkäikäisiä. Tavallisten asuinrakennusten kuten omakoti-, rivi- ja kerrostalojen lisäksi, aurinkolämpö sopii erinomaisesti maatiloille, kesämökeille, teollisuuslaitoksille.

Aurinkolämmön edut:

  • Aurinkolämmöllä voi säästää jopa 60 % käyttöveden lämmityksestä ja 10 – 15 % lämmityskustannuksista
  • Ympäristöystävällinen ja saasteeton energiamuoto
  • Ilmainen ja ehtymätön energian lähde
  • Yksinkertainen rakenne, pitkäikäiset komponentit
  • Helppo asentaa
  • Alhaiset käyttökustannukset

Aurinkoenergian tuotto Suomessa

Keski- ja Etelä-Suomessa auringonpaiste on vuositasolla noin 950 – 1100 kWh/m2 . Tämä on samaa tasoa kuin monella paikkakunnalla Keski-Euroopassa.

Pitkäaikainen vuosittainen auringonpaisteen keskiarvo on Helsingissä yli 1700 tuntia. Valtaosa tästä ajasta ajoittuu maaliskuun alusta lokakuun puoleen väliin. Pohjois-Suomessa päästään yli 1500 tuntiin.

Hyvälaatuinen tyhjiöputkikeräin tuottaa vuositasolla jopa 650 – 750 kWh/m2 . Energiansäästöön vaikuttaa vielä putkiston ja varaajan lämpöhävikki. Aurinkolämmöllä ei voida Suomen leveysasteilla kattaa koko lämmitystarvetta, mutta hyvin mitoitetulla järjestelmällä voidaan tuottaa noin 60 % lämpimän käyttöveden tarpeesta ja 10 – 15 % lämmityksestä

Hyödyntämällä ilmaista aurinkoenergiaa säästät energiakustannuksissasi. Samalla säästät luontoa pienentämällä hiilijalanjälkeäsi.

Sopiiko aurinkolämpö meille?

Vaikka aurinkolämpö on sovellettavissa lähes kaikkien lämmitysjärjestelmien rinnalle, kannattaa suunnittelu aloittaa tarkistamalla muutama perusasia:

1) Paistaako tontillemme aurinko?

Jos tontti on hyvin varjoisa tai ilmansuunta epäedullinen, keräimen tuottama lämpö on huomattavasti alempi. Tyhjiöputket eivät pyöreän muotonsa takia tarvitse suoraa asennusta etelän suuntaan, jos poikkeama etelästä on +/- 45°, laskee teho n. 10 %. Mahdollista on myös asentaa kaksi keräintä: toinen kaakkoon, toinen lounaaseen. Simulointiohjelmalla voimme laskea teille eri vaihtoehtojen tuottoja.

2) Putkivedot

Keräimet voidaan asentaa niin katolle, seinälle kuin maahan. Muistettava on, että keräimen ja lämminvesivaraajan väliin tulee meno- ja paluuputket, jotka ovat kumpikin eristeineen noin 60 mm halkaisijaltaan. Niin sanotut Flex- tai haitariputket voidaan asentaa itse ilman erityistä putkityöosaamista.

3) Lämminvesivaraaja

Varaaja on yleensä järjestelmän kallein osa, sillä se on jopa puolet osien hinnasta. Jos sitä ei tarvitse vaihtaa, tai jos on kyseessä uudiskohde, pienenee aurinkolämpöinvestointi selvästi.Parhaat hyötysuhteet saavutetaan erillisellä pienemmällä käyttövesivaraajalla tai aurinkovaraajalla. Jos varaajassa ei ole vapaata kierukkaa, voidaan siihen liittää ulkopuolinen lämmönvaihdin.

 

jakolaatikot
maalampo-boksit
lattialammitys-boksi
aurinkokeraimet-boksi